מוצגות 50 תגובות – 1 עד 50 (מתוך 61 סה״כ)
  • מאת
    תגובות
  • YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    אהלן,

    אני סטודנט שנה א' ב-IESE, אחת התוכניות המובילות באירופה ובעולם (ע"פ הדירוגים השונים).

    כל מי שמחפש תוכנית MBA באירופה ומתעניין ב-IESE (אם באופן כללי ואם בשלב האפליקיישן) מוזמן ליצור עימי קשר ואשמח לעזור.

    יונתן

    avim
    חבר
    מספר הפוסטים: 48

    To: YV


    היי!

    אני עומד להגיש אפליקיישן בקרוב מאוד ל IESE , ESADE , INSEAD ו- HEC.

    הייתי רוצה לדעת איך אתה, בתור סטודנט ב- IESE, רואה את ההבדל ביניכם לבין ESADE. מה היתרונות חסרונות של כל אחת מהתוכניות ? האם הגשת מועמדות גם ל- ESADE? ואם כן – למה בחרת בסוף ב- IESE?

    תודה רבה

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: avim


    אהלן,

    אני התקבלתי ל-IESE ול-HEC ובחרתי בסופו של דבר ב-IESE. לא הגשתי בכלל מועמדות ל-ESADE בגלל שעוד לפני שלב האפליקיישן החלטתי שאני לא מעוניין ללמוד שם.

    אני חושב שהיתרונות המרכזיים של IESE הם:

    • גודל התוכנית (אנחנו כ-210 סטודנטים)
    • הקמפוס (לבית ספר יש תוכנית MBA או EMBA, כאשר בקמפוס שבו אני לומד לומדים רק סטודנטים של ה-MBA – סה"כ כ-420 איש עם שנה שניה- מה שיוצר אוירה די אינטימית ומאפשר להכיר כמעט את כולם וליצור רשת מקיפה. ב-ESADE לומדים לדעתי גם תואר ראשון ויש להם שני קמפוסים גדולים ככה שהאוירה הרבה פחות משפחתית ואינטימית)
    • שיטת הלימוד- אתה לומד רק עם קייס סטאדיס (700+ קייסים במהלך התואר) שלדעתי אולי זו צורת לימוד קצת יותר קשה ושלא מתאימה לכל אחד, אבל התוצאות שלה לדעתי טובות בהרבה מהשיטה הקונבנציונלית (מורה שמעביר הרצאה). בנוסף, השיעורים מתנהלים על בסיס דיון שוטף, מה שמאפשר לך ללמוד מהניסיון של אחרים ולפתח את היכולות האנליטיות שלך.
    • חוזק המותג- הרבה אנשים שמכירים את שני המותגים (ספרדים וזרים) אמרו לי שהמותג של IESE חזק בהרבה מהמותג של ESADE.

    בשורה התחתונה, אני חושב שאם אתה מתקבל לשתי התוכניות הפתרון הטוב ביותר יהיה לבוא ולהרגיש את האוירה בכל אחד מבתי הספר ולדבר קצת עם הסטודנטים.

    לגבי HEC- חשוב לי רק לציין שבאפליקיישן ובראיונות חשוב להיות מאוד "שונה" ולא "רגיל" כי זה סוג האנשים שהם מחפשים (אם אתה צריך לכתוב חיבור על דמות שאתה מעריך, הייתי מנסה להיות קצת יותר מקורי מלבחור ביצחק רבין או משהו בסגנון, כי זה משהו שהם מקבלים קרוב לוודאי מחצי מהישראלים שמגישים אפליקיישן).

    תעדכן אותי אם יש לך עוד שאלות

    avim
    חבר
    מספר הפוסטים: 48

    To: YV


    ביקרתי ב IESE וב- ESADE באפריל האחרון. חודש לפני כן ביקרתי גם ב- HEC וב- INSEAD.

    ההרגשה שלי לגבי IESE הייתה מעורבת, מצד אחד מאוד מאוד התרשמתי מביה"ס ומהתוכנית, התכנים וצורת הלימוד מאוד מתאימים לי. מצד שני הרגשתי שיש סוג של סנוביזם שם שלא ראיתי בבי"ס אחרים. אם ניקח כדוגמא את INSEAD, שם הרגשתי כאילו מארחים אותי בבסיס של יחידה מובחרת בצבא. האנשים איכותיים בטירוף והם מודעים לזה, אבל האווירה היא "שכונתית" יותר ויותר פתוחה.

    השאלה שלי היא אם אתה מסכים עם ההתרשמות שלי לגבי סנוביזם מסוים שיש ב- IESE או שזה רושם מוטעה שנוצר אולי כתוצאה ממפגש עם סטודנט כזה או אחר.

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: avim


    אני אישית לא הבחנתי באיזשהו סנוביזם לא בביקור שלי ולא בשהייה שלי בקמפוס כסטודנט. אני חושב שזה בהחלט יכול להיות משהו שנובע מביקור ביום מסוים/מפגש עם מישהו מסויים.

    אני חושב שבמרבית הבתי ספר יש תחושה שכונתית בין הסטודנטים, אבל מידת ההעברה של התחושה למישהו שמבקר רק יום אחד בקמפוס תלויה בהחלט במארחים…

    אנשים "מובחרים" מכל החברות הגדולות והמובילות ששמעת עליהם וחשבת כמה היית רוצה לעבוד בהן תמצא בכל אחד מבתי הספר האלו.

    הבית ספר אולי נוקשה מעט בדרישות שלו מהסטודנטים בהשוואה לבתי ספר אחרים, אבל זה לא משהו שמשפיע על אופי האנשים או רמת ההנאה מהלימודים.

    epony
    חבר
    מספר הפוסטים: 785

    To: YV


    אהלן YV,

    שאפו על פתיחת הדיון על IESE!

    בתור מישהו ש-"התחכך" (לטובה) עם IESE במהלך הלימודים ב-INSEAD, אני חייב לומר שמאוד התרשמתי מאיכות האנשים בביה"ס, והאמת היא שאף פעם לא ממש הבנתי למה אין שם יותר ישראלים (בממוצע כ-2 במחזור למיטב ידיעתי)…

    בסופו של דבר, זו תכנית של 18 חודש שמציעה פשרה נאה בין תכנית קצרה של שנה לתכנית סטנדרטית של שנתיים, ושומרת על האופציה של התמחות במהלך הקיץ. והמיקום – יש מעט מאוד ערים בעולם שיש להן את האנרגיות של ברצלונה! תל-אביבים בנשמה ירגישו פה בבית לדעתי, ויש המון אופציות לבילוי והנאה.

    מצחיק, יצא שאני ממליץ על IESE בפוסט הזה, אבל האמת היא שמהמעט יחסית שיצא לי להכיר את ביה"ס ואת הסטודנטים, וממה ששמעתי מחברים שעשו התמחות בקיץ עם סטודנטים משם, קיבלתי את הרושם ש-IESE ו-INSEAD קרובים מהמון בחינות ;-)

    ornit
    חבר
    מספר הפוסטים: 4

    To: avim


    היי,

    אני סטודנטית ב ESADE, התחלתי לפני חודש. שקלתי את IESE ואת ESADE (וגם את INSEAD) ובסופו של דבר החלטתי לבחור ב ESADE ואני מאד מאד מרוצה מהבחירה שלי. נכון שעוד מוקדם לדעת אבל בינתיים אני מרגישה שהבחירה שלי היתה מוצדקת (כתבתי על השיקולים שלי לבחירה בפורום של אינסיאד לפני כמה שבועות).

    אם אתה מעוניין במידע נוסף – תרגיש בנוח לפנות אליי.

    אורנית

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: epony


    תודה על הפרגון!השנה אנחנו 3 סטודנטים ישראלים בבית ספר, ואני מקווה שאולי זה מתחיל להעיד על איזשהו שינוי מגמה ועליה במודעות!

    yifthahs
    חבר
    מספר הפוסטים: 27

    To: YV


    הי יונתן ואורנית

    אני מאוד אשמח לשמוע על המגורים בברצלונה (גם מבחינת עלויות) תודה רבה

    יפתח

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: yifthahs


    אהלן יפתח,

    מבחינת עלויות שכר הדירה משתנה מאוד בהתאם לאיזור המגורים, מספר החדרים והאם אתה גר לבד או עם שותפים.

    להערכתי שכר דירה למי שגר לבד בדירה עם שני חדרי שינה,מרוהטת ובמצב טוב, זה סביב ה-1000 יורו לחודש.

    חדר בדירה עם שותפים עולה להערכתי בסביבות 400 עד 800 יורו- תלוי בגודל ומיקום הדירה ובגודל החדר.

    אלו המספרים שאני מכיר. אורנית- אם את מכירה מספרים שונים אשמח עם תתקני…

    אני מקווה שזה עונה לך על השאלה.

    יונתן

    ornit
    חבר
    מספר הפוסטים: 4

    To: yifthahs


    היי יפתח,

    החיים בברצלונה? במילה אחת: מעולים :-)

    אבל אתה בטח מתעניין בדברים קצת יותר "ממשיים" מזה. אז ככה, אני יכולה לספר לך על החיים בברצלונה כרווקה, אני חושבת שיונתן נמצא כאן עם אשתו (יונתן – תקן אותי אם אני טועה…).

    אני גרה עם שני שותפים שלומדים איתי, מה שמוזיל קצת את עלויות המחיה. הרוב הכמעט מוחלט של הכיתה גר עם שותפים מהכיתה, יש לזה השפעה משמעותית על חיי החברה כאן. במהלך הסמסטר (שהתחיל לפני כמעט חודש) רוב הימים מתחילים ב 8 בבוקר והשיעורים מסתיימים בסביבות 5 או 6 אחה"צ. אח"כ אנחנו בד"כ נשארים בבי"ס לעבודות הקבוצתיות, מגיעים הביתה בסביבות 9 או 10 (שעה נורמלית לארוחת ערב בברצלונה) ואז או שממשיכים ללמוד, להתכונן לאירועי הקריירה הקרובים או שיוצאים לבלות. אני לא יודעת כמה אתה מכיר את ברצלונה אבל זו בהחלט עיר מלאה באפשרויות! סופי השבוע מוקדשים ללימודים ובילויים שמתחילים בד"כ מסיבה באחת הדירות של החבר'ה מהבי"ס. בסה"כ מאד עמוס, אין הרבה זמן פנוי אבל מאד כיף. כן, גם הלימודים…

    לגבי עלויות: אני עוד בוחנת את העניין, כי אני רק חודשיים והחודש הראשון לא ממש מייצג, אבל שכ"ד הוא בסביבות 500 יורו לחודש (תלוי במיקום ובמספר השותפים), דירה לבד תעלה לפחות 800 יורו וסביר יותר שבסביבות ה 1100. חשבונות, אינטרנט, טלפון וכו' יכולים להגיע ל 100-150 יורו בחודש והשאר: אוכל, בילויים, נסיעות – תלוי בך אבל בגדול נע סביב ה 400-500 יורו בחודש.

    אם יש לך שאלות יותר ספציפיות אשמח לענות.

    אורנית

    yifthahs
    חבר
    מספר הפוסטים: 27

    To: ornit


    תודה על התשובות

    הייתי לא מזמן בברצלונה וזו באמת עיר מקסימה וחיי לילה אדירים.

    אם נגיע לברצלונה זה יהיה אני ואישתי כך שאני מניח שנשכור דירה קטנה לעצמנו.

    יונתן – אני אשמח לשמוע איך בת הזוג מבלה ותבלה בשנתיים הקרובות – אחד הנעלמים הגדולים שלי ושל אשתי לעתיד זה מה בדיוק היא תעשה שם (התוכנית היא לחזור לארץ לאחר הלימודים – מקסימום עוד שנה בחול)

    אם אתה לא רוצה לענות לפורום אתה מוזמן לשלוח לי מייל

    yiftahs בג'מייל

    תודה רבה !

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: yifthahs


    היי יפתח,

    ברשותך אני אענה בפורום כדי שאנשים אחרים גם יחשפו לתשובה.

    סוגיית האשה היא סוגייה קצת מורכבת שכן אם אין לה אזרחות אירופאית (מאחת המדינות באיחוד) יהיה לה מאוד קשה למצוא עבודה אם כי לא בלתי אפשרי.

    אשתי עדיין לא הצטרפה אליי שכן היא עדיין עובדת בארץ והיא תצטרף רק בעוד כחודש. האפשרויות המרכזיות לעבודה בברצלונה לבת זוג הן: אל-על (יש להם "תחנה" בברצלונה), הבית ספר מציע לפעמים משרות לחלק מבנות.בני הזוג של הסטודנטים (עוזרות מחקר וכדומה), יש קצת חברות בינלאומיות מישראל ששולחות אנשים מישראל לברצלונה (HP לדוגמה) או אם לאשתך יש מקצוע שמאפשר לה לעבוד מהבית ולהציע שירותים לחברות/עסקים בארץ זו גם אופציה. אני חושב שזה משהו שחייבים לקחת חשבון, ובמידה ומחליטים להגיע לכאן אז צריך להתחיל ליצור קשרים אם ישראלים שגרים כאן מוקדם ככל הניתן על מנת לברר על אפשרויות תעסוקה (יש הרבה ישראלים שיש להם עסקים בעיר).

    לגבי התוכנית שלך לחזור מיד אחרי התואר אני חושב שאם זה אכן המצב אולי כדאי שתשאר בארץ ותעשה תואר באחת האוניברסיטאות בארץ. העלות הגבוהה של תואר בחו"ל ושל המעבר לארץ חדשה וההתאקלמות היא גבוהה מאוד והיא לא משהו טריוויאלי בכלל- ברמת המשכורות בארץ לא בטוח שתוכל להחזיר את ההשקעה מהר כל כך. בנוסף, בארץ אין מודעות גבוהה מידי לתואר שני בחו"ל ומי שמודע מודע לרוב לכמה בתי ספר בודדים (אינסיאד, הרווארד וכדומה). תואר שני בחו"ל יכול להציע לך הרבה מאוד תפקידים ותחומי התפתחות בהרבה מאוד חברות בינלאומיות שפועלות או תחומי פעילות שבכלל לא קיימים או לא מפותחים בארץ. לדעתי, ניסיון של שנתיים עבודה בחברה בינלאומית מובילה בלונדון או בכל עיר אירופאית אחרת שווה ערך ל-5 שנים לפחות בשוק הישראלי (וכמובן שהשכר והתגמולים גבוהים יותר).

    אני מקווה שתחליט לעשות את הדבר הנכון ביותר בשבילך ואשמח לענות על כל שאלה נוספת.

    epony
    חבר
    מספר הפוסטים: 785

    To: YV, yifthahs


    אז זהו, ששכר MBA בארץ לא נמוך בכלל ונע לרוב סביב ה-30-35 אלף (פלוס רכב, ביטוחים וכיו"ב).

    מה שכן, זה בהחלט תלוי מאיזה בי"ס אתה בא, ולאיזה חברה אתה הולך, אבל יש מספיק חברות בינ"ל שמגייסות ב-IESE ויש להן נוכחות בישראל.

    יתר על כן (וזה מנסיון אישי), לפעמים החווייה עצמה של חיים ולימודים בחו"ל משחררת את האילוצים הראשוניים, אז מומלץ לשמור על ראש פתוח ומי יודע…

    בהצלחה!

    yifthahs
    חבר
    מספר הפוסטים: 27

    To: All


    תודה רבה על התשובות – אלו אכן סוגיות שאשתי לעתיד ואני מאוד מתלבטים בהם…עכשיו אנחנו בשלב איסוף המידע.
    Dan
    חבר
    מספר הפוסטים: 3

    To: All


    היי,

    מחפש קצת מידע לגבי ראיונות של האונ' בארץ – Informative interview

    • מה מטרת הראיון
    • האם יכול לסייע בהמשך? מומלץ או לא?
    • כיצד ממליצים להתכונן? האם כמו לראיון של הליך אפליקישן?
    • כל מידע נוסף יתקבל בברכה

    תודה,

    דן

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: Dan


    אהלן דן,

    לראיון הזה שני מטרות מרכזיות. המטרה הראשונה היא כמובן לתת לך את כל המידע שנחוץ לך על הבית ספר כדי שתוכל להחליט מה מידת ההתאמה של הבית ספר לצרכים שלך ולהעדפות שלך. מצד שני, הראיון אמור לסייע גם לבית ספר לאתר מועמדים פוטנציאליים ולסייע בתהליך האפליקיישן. להערכתי, ראיון אינפורמטיבי לא יקבע אם תתקבל או לא לבית ספר, אבל אם תראה שעשית שיעורי בית וביקרת באתר והתעניינת בתוכנית (וכמובן תשאל כמה שאלות חכמות על הדרך) אז הסיכוי שהאפליקיישן שלך יעבור לשלב הבא (שלב הראיון) יגדל משמעותית.

    מבחינת הכנה לראיון, אני חושב שההתכוננות לא צריכה להיות כמו לראיון של הליך אפליקיישן- בשלב הזה הם גם צריכים למכור לך את הבית ספר בניגוד לראיון השני בו הם יודעים שאתה מעוניין והכוח עובר אליהם- אתה צריך למכור את עצמך. אני חושב שהצורת ההתכוננות הכי טובה תהיה להכין רשימה קצרה של נקודות למה אתה מתעניין בבית ספר או למה הוא מוצא חן בעיניך, הראיון הוא כמובן באנגלית אז אולי כדאי גם להתכונן גם קצת לשאלת "ספר לי קצת על עצמך" שתגיע בשלב כזה או אחר בראיון.

    בניגוד לראיון של תהליך האפליקיישן שבו נכנסים איתך גם לשאלות כמו איפה אתה רואה את עצמך בטווח הקצר והארוך אחרי סיום התואר, הישגים מאוד משמעותיים בחיים שלך ודוגמאות למנהיגות, כאן לא קרוב לוודאי שלא ישאלו אותך שאלות כאלו, אבל אולי כן ישאלו למה אתה רוצה לעשות את התואר, למה עכשיו וכדומה- שאלות שנשאלות גם בראיון של האפליקיישן.

    לסיכום, חשוב לזכור שמידע שתאסוף בראיון הזה ישמש אותך באפליקיישן ובראיון בהמשך, ככה ששווה לשאול שאלות ו"לחלוב" מידע שאתה חושב שיהיה רלוונטי לאפליקיישן שלך. בהתחשב בכך, שווה לדעתי דף ועט ולרשום הערות.

    תעדכן אותי אם יש לך שאלות נוספות וכמובן איך היה הראיון!

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: All


    השבוע פורסם דירוג תוכניות ה-MBA של ה-Economist Intelligence Unit ו-IESE דורגו במקום השני בעולם.

    את הדירוג, והסברים מדויקים לגבי אופן הדירוג ניתן למצוא בלינק המצורף.

    face=Calibri color=#800080 http://mba.eiu.com/index.asp?layout=2008rankings

    rash733
    חבר
    מספר הפוסטים: 274

    To: YV


    נראה שהדרוג לא משתגע על בתי ספר אמריקאים

    וורטון מקום 17 ?

    epony
    חבר
    מספר הפוסטים: 785

    To: YV


    אין ספק ש-IESE היא תכנית מאוד חזקה (טופ 5 באירופה ועל סף הטופ 10 בעולם לעניות דעתי), אבל לא הייתי מבליט את ה-"הישגים" שלה בדירוג הידוע לשמצה של ה-Economist… מספיק להסתכל על הטופ 20 ברשימה בשביל להבין שיש משהו מאוד מוזר באלגוריתם שלהם ;-)
    rash733
    חבר
    מספר הפוסטים: 274

    To: epony


    מה שמעניין בדירוג הזה הוא דירוגי המשנה

    כלומר % תעסוקה

    איכות הסגל

    איכות רשת הבוגרים וכד'

    Yot
    חבר
    מספר הפוסטים: 2

    To: YV


    יונתן היי,

    אני מתעניין בIESE וכנראה יהיה לי ריאיון מחר בכנס.

    איזה טיפים, דגשים תוכל לתת לי?

    איך IESE? אני ביקרתי בקמפוס וזה נראה מקום מאוד משפחתי וחם. האם זה באמת כך?

    תודה,

    יותם

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: Yot


    אהלן יותם,

    אתמול כתבתי הודעה +טיפים לגבי הראיון בפורום (זה מופיע בעמוד הקודם) ואני חושב שהיא תוכל לעזור לך להבין מה צפוי לך בגדול.

    אני חושב שהטיפ הכי חשוב הוא שתהיה עצמך ותקח דברים בפרופורציה. גם אם לא תענה תשובה מושלמת על שאלה שתשאל לא קרה שום דבר ותוכל לכפר על זה אח"כ באפליקיישן או בראיון.

    לגבי האוירה, הקמפוס מאוד קטן ואינטימי עם אוירה משפחתית (הן מבחינת הסטודנטים והן מבחינת הסגל). בניגוד לקמפוסים גדולים יותר שבהם יש אלפי סטודנטים ומספר תוכניות.תארים במקביל בקמפוס של IESE לומדים רק 420 סטודנטים.

    שיהיה בהצלחה מחר, ואם יש לך שאלות נוספות או שיש משהו שלדעתך לא כיסיתי בהודעה הקודמת תעדכן אותי ואני אשמח לענות.

    תעדכן אותי איך היה.

    יונתן

    epony
    חבר
    מספר הפוסטים: 785

    To: rash733


    מה שמעניין בדירוג הזה הוא איך בתי"ס שבחיים לא שמעת עליהם גוברים הן בדירוגי המשנה והן בדירוג הכללי על בתי"ס הרבה יותר ידועים ואיכותיים מכל הבחינות, וזאת בניגוד לכל דירוג ידוע אחר (לדוג' Financial Times ו-Business Week).

    התובנה הכי עמוקה שאפשר להפיק מהדירוג הזה לדעתי היא כמה מעט אמון אפשר לתת בדירוגים בכלל…

    אלעד ד
    חבר
    מספר הפוסטים: 14

    To: avim


    היי,

    התחלתי להתעניין בתוכניות MBA שונות באירופה ואשמח לדעת מה הביא אותך לבחור דווקא בשני בתי הספר בברצלונה ולא בזה שבמדריד (IE). האם בכלל שקלת לפנות אליו?

    תודה!

    avim
    חבר
    מספר הפוסטים: 48

    To: אלעד ד


    היי אלעד

    הסיבה שאני מגיש מועמדות לשני ביה"ס בברצלונה ולא למדריד היא סובייקטיבית לגמרי. אני מאוד רוצה לגור בברצלונה כמה שנים, ולעשות MBA יכולה להיות דרך די מגניבה להגשים את החלום הזה. חוץ מזה בת הזוג שלי מעדיפה שנגור בברצלונה מאשר במדריד, כך שזה מסתדר מצוין.

    ולמה ברצלונה ולא מדריד? ים, שמש, אווירה בינלאומית וצעירה, ואתרי סקי במרחק שעתיים נסיעה – מה צריך לבקש יותר מעיר?

    roi
    חבר
    מספר הפוסטים: 7

    To: YV


    הי יונתן,
    בשיחות עם אנשים שמתלבטים אם לעשות אפליקיישן בארה"ב או באירופה נאמר לי כי בד"כ האנשים שלומדים בספרד או בצרפת לא מצליחים למצוא עבודה במדינה בה למדו עקב מגבלות שפה ולכן הם או חוזרים לארץ או נוסעים לעבוד בלונדון.
    האם אתה יכול לאשר/להפריך זאת? האם אתה יודע איזשהם נתונים על גיוסים של בוגרים לא מקומיים (ובמיוחד ישראלים).
    תודה,רואי
    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: roi


    עד כמה שידוע לי, זה הרבה פעמים עניין של העדפה אישית. מרבית הישראלים שאני מכיר לא נשארו לעבוד בספרד אחרי הלימודים, אבל אני לא חושב שזה כי הם לא יכלו, אלא יותר כי הם העדיפו. יש הרבה מאוד חברות ספרדיות ובינלאומיות שמגייסות עובדים לסניפים בספרד ככה שניתן למצוא עבודה בספרד. הרבה בוגרים עוברים לעבוד בלונדון כי שם מחסום השפה קטן יותר, ולכן קל להם יותר לעבוד ולנהל את החיים שלהם. לגבי נתונים סטטיסטיים של גיוסים הדו"ח האחרון (של בוגרי 2007 לדעתי) טוען ש- 46% מהבוגרים מצאו עבודה בספרד (כשהספרדים מהווים כ-20% מהכיתה)- כלומר כנראה שאין בעיה למצוא עבודה בספרד במידה ואתה מעוניין בכך.

    לגבי לחזור לארץ אחרי התואר, זה הרבה פעמים תלוי בהעדפה אישית של הסטודנטים או ברצון שלהם לעבוד בחברה או סקטור שמאוד קשה להתקבל אליו, ואם הם לא מצליחים להכנס לשם הם מעדיפים לחזור לארץ. בגדול, אחוזי ההשמה אחרי התואר עומדים על עומדים אם אני זוכר נכון על 95% פלוס מינוס, ככה שכל מי שרוצה למצוא עבודה יכול למצוא.

    epony
    חבר
    מספר הפוסטים: 785

    To: roi


    רואי,

    בתור מישהו שלמד בצרפת, דעתי ומסקנותי על ה-"טרנד" שאתה מתאר מעט שונות.

    זה נכון שיש מגבלת שפה כאשר לומדים באירופה, והיא חוצה את גבולות המדינה שבה אתה לומד – אחרי הכל, באירופה מחליפים שפה כל כמה מאות קילומטרים, בניגוד לארה"ב שהיא גוש דובר אנגלית בגודל כל אירופה (ועוד יש את קנדה מצפון)

    בתיה"ס המובילים למנע"ס באירופה נחשבים רובם ככולם כהרבה יותר בינ"ל מאלה שבארה"ב (60-90% זרים לעומת 30-40% זרים בארה"ב), והדבר משפיע מהותית על שיעור האנשים שנשארים במדינה בה נמצא ביה"ס (בטח ובטח כשמדובר על בי"ס כמו INSEAD, שיש לו גם קמפוס בסינגפור). ב-IESE למשל, 80% מהכיתה אינם ספרדים, וב-INSEAD שיעור הצרפתים הוא סביב 10% בערך…

    מעבר לכך, ישנם שיקולים לא פחות קריטיים מאשר שפה לנושא מקום העבודה אחרי ה-MBA, כמו אישור עבודה ותרבות עבודה, אשר משפיעים על ההחלטה להישאר לעבוד בספרד למשל. ממה שאמרו לי חברים שבאו מתחום ה-consulting, לדוגמה, תרבות העבודה בגרמניה, ספרד ואיטליה הרבה יותר "מפרכת" ותנאי השכר עלולים גם הם להיות נמוכים יותר בממוצע מאשר בצרפת, אנגליה, הולנד ובלגיה.

    גורם אחרון, הקשור ישירות למצב הכלכלי הנוכחי, הוא הנטיה של חברות "למזער סיכונים" בימים אלה, המביאה אותן לוותר על שירותיהם של עובדים זרים בקלות יחסית, בשל ההוצאות הכרוכות בהצעת רילוקיישן (טיסות, מובינג, דירה, ויזה, אישור עבודה וכיו"ב). מניסיוני האישי, עושה רושם שגיוסי "זרים" בשנה האחרונה ירדו באופן משמעותי באירופה, והרבה אנשים חוזרים למדינת המוצא שלהם, או עוברים למדינות שבהן תהליך הקליטה בשוק העבודה יותר קל ו/או אין עדיין "אפליה" נגד עובדים זרים: אנגליה, דובאי, רוסיה, אוסטרליה, דרום אמריקה וכד'…

    באשר לישראלים באופן ספציפי, כמעט כל שנה חוזרים פלוס/מינוס חצי מהישראלים שלומדים בחו"ל ישר לארץ מסיבות שונות ומשונות. בסופו של דבר, בוגר MBA מתכנית יוקרתית יכול למצוא בארץ עבודה בשכר נאה (30 אלף לחודש, לא כולל רכב, פלאפון וכיו"ב), ורבים כבר אמרו לי שאם אתה מתכנן לחזור לארץ מתישהו, יש הרבה הגיון בלחזור מייד אחרי הלימודים ולבנות רשת קשרים בביצה המקומית, במקום לכייף עוד כמה שנים בחו"ל לפני שחוזרים.

    בשורה התחתונה, הגורם הכי משמעותי לעניות דעתי להחלטה אם לעשות אפליקיישן לבתי"ס בארה"ב או באירופה, הוא איפה אתה רוצה לעבוד אח"כ, וכמה חשובה לך התחושה הבינ"ל, שהיא חזקה יותר באירופה בגלל שהתכניות כאמור הרבה יותר בינ"ל.

    ndm1
    חבר
    מספר הפוסטים: 20

    To: All


    אהלן יונתן

    אני כרגע מחפש תוכניות MBA שיתאימו לי, ובתי ספר שיעניינו אותי. רציתי לשאול כמה שאלות לגבי התוכנית בIESE:

    האם יש התמקדות בתחומים מסוימים? קצת קשה היה למצוא פרטים לגבי זה באתר.

    לפי מה שהם מפרסמים, אפשר ללמוד בשנה הראשונה ספרדית, ולאחר מכן לקחת מס' קורסים בשנה השניה בספרדית. זה באמת ככה? אנשים עושים את זה?

    שאלה אחרונה, מאחר ויש לי אזרחות אירופאית, האם זה ריאלי לעבוד בזמן הלימודים? גם מבחינת מציאת עבודה, וגם מבחינת הזמן הקיים לזה.

    תודה רבה, ושנה טובה

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: ndm1


    אהלן,

    בתוכנית של IESE אין התמחות כמו שחלק מהבתי ספר מציעים (שיווק, מימון וכדומה) והתואר למעשה מתמחה ב-General Managment.בשנה הראשונה יש רק קורסי חובה, אבל, בשנה השנייה אתה יכול לבחור קורסי בחירה בנושאים שמעניינים אותך ככה שאתה יוצר לעצמך מעין התמחות, אבל אין לזה הכרה רשמית בתעודה הסופית.

    בעיקרון, התואר הוא תואר "דו לשוני". כל סטודנט אמור להגיע לרמה מסויימת של ספרדית (יש אפשרות לסיים את זה בשנה הראשונה או השנייה- תלוי ברמת הספרדית איתה אתה מתחיל) ושני קורסים בספרדית. חלק מהסטודנטים בוחרים שלא לסיים את לימודי הספרדית או לחלופין לא לקחת קורסים בספרדית, ואז הם פשוט מקבלים תעודה בסוף התואר של תואר MBA "רגיל" ולא דו לשוני.

    מבחינת עבודה, אין לך סיכוי לעבוד, בטח שלא בשנה הראשונה ואני חושב שזה תקף לרוב תוכניות ה-MBA המובילות ולא רק ל-IESE. הלימודים הם מאוד תובעניים- חמישה ימים בשבוע אתה לומד בבית ספר מ-8:30 עד 17:00 ואח"כ אתה צריך להכין קייסים למחר עד 23-24 בלילה. יכול להיות שזה אפשרי לעבוד במקביל לשנה השניה, אבל שוב- אל תבנה על זה.

    מה שכן, אזרחות אירופאית תסייע לך מאוד במציאת עבודה אחרי התואר.

    שנה טובה

    ndm1
    חבר
    מספר הפוסטים: 20

    To: All


    תודה רבה על התשובה המפורטת. הנחתי שבאמת שזו תהיה התשובה (לגבי העבודה).

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: All


    חברים יקרים,

    עכשיו שעונת הראיונות בפתח אשמח לתת מידע לכל מי שמקבל זימון לראיון בבית ספר.

    אל תהססו לפנות אלי בכל שאלה.

    יונתן

    avim
    חבר
    מספר הפוסטים: 48

    To: YV


    היי יונתן

    קיבלתי היום בבוקר מייל עם הזמנה לראיון במסגרת היום הפתוח.

    הם מגדירים את זה כ- "process interview". האם זה הדבר האמיתי, כלומר ראיון הקבלה? או שאולי זה עוד סוג של ראיון אינפורמטיבי?

    כמו כן, תוכל לפרט קצת למה לצפות בראיון הזה?

    תודה רבה,

    אבי

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: avim


    קודם כל מזל טוב!

    אני אישית רואיינתי במסגרת כנס שהם הציגו בו בארץ. ככה שלא הגעתי ליום הפתוח בשביל זה. לדעתי זה הראיון האמיתי של האפליקיישן ולא סתם ראיון אינפורמטיבי (יש לי חברים שלומדים איתי שרואיינו במסגרת יום פתוח בקמפוס). בכל מקרה, שווה לשלוח להם מייל ולוודא שזה באמת הראיון של שלב האפליקיישן (כמובן שכדאי לנסח את זה בצורה "עדינה"). חשוב לציין גם שבמידה ואתה מגיע במיוחד בשביל זה, יש אפשרות לדעתי גם להתראיין בוידאו קונפרנס- יכול להיות שזה יהיה יותר נוח בשבילך.

    לגבי הראיון עצמו, המטרה שלהם היא לבחון את ההתאמה שלך לתוכנית, את התרומה שלך לשאר הכיתה וכמובן סיכויי ההצלחה שלך בעתיד, כי ככל שתצליח יותר ככה המותג שלהם יהיה חזק יותר (ויש חשיבות גם לאחוזי ההשמה עבור הדירוגים השונים). יש כמובן שאלות של רקע אישי (מעין ספר לי קצת על עצמך…), שאלות לגבי התוכנית שלך להמשך הקריירה (טווח קצר וארוך), יש שאלות בנושאי מנהיגות (אתה צריך לספר איך שכנעת מישהו לעשות משהו שהוא לא רצה לעשות, איך הנהגת אנשים במצבים שונים וכו'), יש שאלות בנושא התרומה שלך בכיתה (איזה ערך ייחודי אתה מביא), דוגמאות לעבודת צוות ועוד.

    בסה"כ מדובר בראיון של כ-30 דקות, שעבורי הוא נערך באווירה מאוד נעימה בלי קייסים שהייתי צריך להציג (כמו ששמעתי שעושים בבתי ספר אחרים) ובגדול כמו שאמרו לי בראיון, המטרה שלך בראיון היא לספק למראיין כלים שיאפשרו לו להציג אותך כמועמד רציני לקבלה בפני הוועדה שמקבלת את ההחלטה הסופית.

    אם יש לך אפשרות (מבחינת לוח זמנים ועלויות) אני חושב שלבוא לקמפוס ליום פתוח יכול לספק לך כלים טובים לראיון (אין טוב ממראה עיניים) וכן זה מראה לדעתי איזשהו פן של רצינות.

    תעדכן אותי אם יש לך עוד שאלות.

    יונתן

    avim
    חבר
    מספר הפוסטים: 48

    To: YV


    תודה רבה יונתן על התשובה המפורטת,

    נרשמתי ליום הפתוח ב-24 בנובמבר (יום שני) ואני אגיע לברצלונה לסוף שבוע שלפני.

    אפשר ליצור איתך קשר במייל?

    אבי

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: avim


    בטח. המייל שלי הוא [email protected]
    avim
    חבר
    מספר הפוסטים: 48

    To: YV


    אוקיי שלחתי מייל.

    יש לי עוד כמה שאלות שעדיף שאני אשאל בפורום, כי זה יכול לעניין עוד אנשים:

    – התחלת השנה נכון? איך החוויה עד עכשיו? הלימודים באמת מטורפים כמו שזה נראה? (מ-8 בבוקר עד 8 בערב כל יום, 3 קייסים להכין ושעתיים לכל קייס)

    – ידעת ספרדית לפני? איך לימודי השפה?

    – איך מתמודדים בביה"ס עם המשבר הכלכלי השנה ? מרגישים האטה בכמות החברות שמגיעות לקמפוס לגייס ולהציג?

    אבי

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: avim


    טוב, נתחיל מזה שזו החוויה הכי טובה שעברתי עד כה ואני ממש נהנה מכל רגע. אבל, חשוב לציין שזה מאוד תובעני- כל יום יש שלושה קייסים, ואתה לומד מ8:15 (פגישה עם הצוות שלך על מנת לעבור על הקייסים של היום) עד 17:00 ואז יש לך עוד שלושה קייסים שאתה צריך להכין למחר (בסביבות שעתיים לקייס). בניגוד למצב בארץ שבו אתה לא חייב להתכונן לשיעור ואתה יכול פשוט לבוא ולהקשיב לשיעור בלי להתכונן, כאן מצפים ממך לתרום לדיון במהלך כל שיעור ויש סיכוי סביר בהחלט שאם לא תיטול חלק בדיון הפרופסור פשוט יפנה אליך בשאלות ואז אתה תרגיש קצת טמבל אם לא תהיה מוכן. זה מאוד דורשני, בייחוד כשבמקביל לזה אתה צריך לטפל גם בדברים אחרים כמו לעבוד על הקורות חיים שלך, ללכת לפעילויות שונות שמאורגנות על ידי המועדונים השונים או על ידי חברות , לטפח את חיי הזוגיות שלך (במידה ויש לך בן.בת זוג, או לחפש אחד/ת .) אבל, למרות שזה נשמע מאוד מפחיד כמו שאמרתי זו עדיין חוויה מדהימה- ללמוד עם סטודנטים מכ-40 מדינות, כשרק בערך 20% מתוכם הם מקומיים זה משהו שקרוב לוודאי לא יצא לך לעשות לפני ולא בטוח שיצא לך לעשות אחרי.

    לגבי הספרדית, אני לקחתי קורס בארץ, אבל אתה ממש לא חייב. לפני תחילת הלימודים יש חודש שבו לומדים ספרדית במשך כל היום, ואחרי זה לומדים במשך השבוע (שני-חמישי) מ-15:30 עד 17:00 ספרדית. אפשר להסתדר כאן בלי ספרדית אבל תמיד נחמד שיש לך רמה בסיסית שיכולה לעזור לך בחיפושי הדירה ובשלבי ההתאקלמות. הקורס עצמו הוא ברמה מאוד גבוהה ויש פה מורים ממש מעולים לספרדית.

    לגבי המשבר הכלכלי, זה נחמד שיש לך דוגמאות חיות בקורסים השונים של מצבים שונים עליהם אתה לומד ואז אפשר לנתח איך דברים משפיעים אחד על השני. מבחינת הבית ספר והמגייסים לא נראה שיש האטה כלשהי בגלל המשבר ונראה שכולם משדרים עסקים כרגיל פחות או יותר מתוך הנחה שזה משהו שישתפר בשנה שנתיים הקרובות. במיתון הקודם בו הבנקים והחברות גייסו פחות סטודנטים ונוצר מצב שברגע שהמצב התחיל להשתפר הם נתפסו לא מוכנים, והיה להם מחסור בכוח אדם, והם רוצים למנוע הישנות של מצב כזה. כמות החברות שבאות לא ירדה ומספר החברות שמגיעות להציג ולגייס הוא די גבוה וכל שבוע יש לך כמה מצגות של חברות שונות. בנוסף, מהבחינה הזו יש איזשהו יתרון בלעשות תואר בזמן ש"הסופה" מתרחשת בחוץ כי עד שנסיים המצב צפוי להשתפר.

    epony
    חבר
    מספר הפוסטים: 785

    To: YV


    YV,

    אני לא רוצה לפוצץ לך את הבועה, אבל בתור מישהו שהיה בשנה שעברה איפה שאתה נמצא כרגע, וכתב את אותם הדברים לגבי שוק העבודה מעל דפי פורום זה לפני כחצי שנה, חשוב לי שתפנים שמצב שוק העבודה פחות טוב ממה שמספרים לכם.

    המון חברות הקפיאו גיוסים לחלוטין, ולא ברור עד מתי, רק השבוע שמעתי על הצעות עבודה שבוטלו ברגע האחרון ע"י גוגל ונוקיה, ועל הקפאת גיוסים אצל חברות רבות בתחומים שונים (סיסקו היא דוגמה טובה לכך).

    במרבית הבנקים עדיין מפטרים משמעותית יותר ממה שמגייסים (אם בכלל מגייסים), והדבר נכון לגבי חברות רבות אחרות בתחום הפיננסי (קרנות גידור, קרנות השקעה, Private Equity וכו'…) המצב עוד יותר בעייתי בתחום הנ"ל היות ויש כמה אלפי מובטלים שבאו מהתחום ויש להם ייתרון משמעותי על בוגרי MBA שאין להם ניסיון מקצועי משמעותי בפיננסים. את הלוקש לגבי הפקת לקחים מהמשבר הקודם סיפרו גם לנו לפני שנה בערך, אך הנתונים בשטח מוכיחים שכמות האנשים שמצאו עבודה בפיננסים אחרי ה-MBA ירדה לכרבע מהממוצע בשנים קודמות!

    חברות הייעוץ עדיין עובדות, שכן תמיד יש מישהו שצריך עצה, ובוודאי שבאקלים הכלכלי הנוכחי. הפרוייקטים מתמקדים יותר בקיצוץ עלויות, פשיטות רגל, "מכירות חיסול" של חברות ובמדיניות ציבורית, אבל בהחלט יש עבודה. עם זאת, קשה לומר שהמצב הוא "עסקים כרגיל", ולדוגמה במקינזי לונדון גייסו בשנה שעברה פחות ממחצית בוגרי ה-MBA שגייסו בממוצע בשנים האחרונות. לא זו אף זו, התחרות מצד מבקשי העבודה מאוד אינטנסיבית, שכן המון סטודנטים בתכניות MBA שחלמו על עבודה בפיננסים שינו פוקוס לכיוון הייעוץ האטסטרגי.

    ממה שאני שומע מחברים שעושים עכשיו MBA, כמות החברות שמגיעות לקמפוס אולי לא ירדה, אבל כמות המשרות שהן מציעות בהחלט ירדה, ויש אפילו חברות שמגיעות מבלי להציע ולו משרה אחת. בוגרים רבים מקבלים מיילים מבוהלים מהדיקנים בבתיה"ס שבהם למדו בבקשה לחזור אליהם עם אפשרויות העסקה לסטודנטים הנוכחיים, וכבר שמעתי על כמה מפגשים עם יועצי תעסוקה שהפצירו בסטודנטים לגשש כבר עכשיו אצל המעסיק הקודם שלהם, ושהנחו אותם לחפש עבודות שמתאימות לרקע התעסוקתי הקודם שלהם, מבלי לשים דגש רב מדי על ה-MBA כי "באקלים הנוכחי יש לו פחות ערך".

    הנתונים ההיסטוריים של מרבית תכניות ה-MBA מדברים על כך שמעל 90% בממוצע מהבוגרים קיבלו לפחות הצעת עבודה אחת תוך 3 חודשים מסיום התואר. עוד אין לי נתונים מבוססים לגבי השנה האחרונה, אבל ההערכה שלי היא שהשיעור הנ"ל עומד על כ-75-80%, ושהוא עלולל לרדת עוד יותר עבור בוגרי השנה הקרובה.

    המלצתי האישית בהינתן כל הנ"ל: להשקיע את מירב הזמן והמאמצים בתהליך חיפוש העבודה ולשקול מחדש את תכניות הקריירה שלאחר ה-MBA. המצב הנוכחי אינו מזהיר פנים לאנשים שמבקשים לעשות שינוי דרסטי בקריירה, ועדיף לחפש תפקידים בתחום העיסוק הקודם, ואולי אפילו לגשש בארץ כבר עכשיו במקום לשמור את האופציה של חזרה לארץ מייד אחרי התואר על אש קטנה.

    הלוואי שהיו לי דברים יותר אופטימיים להגיד, אבל לצערי זהו המצב הנוכחי. מה שכן, אני בכל זאת מאוד אופטימי לגבי התשואה על ההשקעה ב-MBA בחו"ל, אבל כרגע עדיף להפנים שהתשואה הזאת היא בטווח הבינוני-ארוך, ולא בטווח המיידי-קצר…

    בהצלחה לכולנו!

    rash733
    חבר
    מספר הפוסטים: 274

    To: epony


    תודה על התשובה הכנה

    השאלה האם ניתן ללמוד ממשבר ההי טק הקודם לעניין זה

    שנתים שלוש קשות ואח"כ פריחה מחודשת …

    עד משבר ההי טק הנוכחי

    רן

    epony
    חבר
    מספר הפוסטים: 785

    To: rash733


    חברי הבנקאים אומרים שגם התחזיות השחורות ביותר לא מדברות על מיתון של יותר משנתיים, כאשר העניינים צפויים להשתפר החל מהמחצית השניה של 2009.

    במילים אחרות, המשבר צפוי לדעתי לפגוע בעיקר בבוגרי השנה שחלפה והשנה הקרובה, ופחות באלה שעדיין עובדים על להתקבל ל-MBA ולא על להתקבל לעבודת חלומותיהם אחרי ה-MBA…

    בהצלחה!

    LBS_hopeful
    חבר
    מספר הפוסטים: 142

    To: epony


    Makes sense. The major challenges for today's applicants are:

    1. Financing the degree – loans are harder to come by and applicant savings are smaller.
    2. Getting in – Number of applicants in reccession years can increase by as much as 10% making the competition tougher.

    I think that R1 applicants won't sense problem #2 too much. People applying due to the current state of the economy aren't likely to have made it to R1. That said, schools may be prudent with acceptance in advance of an R2 increase in number of applications applications.

    Elad.

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: YV


    חברים,

    מצ"ב קישור לסרטון שחברה מהבי"ס הפיקו עבור ביזנסוויק. שווה לראות אותו גם כדי ללמוד קצת על האווירה שבבי"ס והיתרונות, וגם הוא יכול לתת קצת רעיונות לאלו מכם שמחכים לראיונות…

    face=Consolas color=#800080 http://es.youtube.com/watch?v=GT6bc4X9WA0

    Limch
    חבר
    מספר הפוסטים: 323

    To: YV


    Current MBA Students Get-together in Tel Aviv on the 27th!

    We are holding this event for all 1st and 2nd year Israeli MBA students from all International programs on December 27th.
    If you are a current student and have not received the official email with all the details – please shoot me an email and I'll get back to you with all the info you need :)

    See ya!
    Limor – [email protected]

    אלעד ד
    חבר
    מספר הפוסטים: 14

    To: All


    שלום !

    האם מבין הלומדים בספרד יש מי שקיבל מכיר אחרים שקיבלו מלגה כלשהי הניתנת על ידי ממשלת ספרד?

    תודה מראש,

    אלעד.

    YV
    חבר
    מספר הפוסטים: 45

    To: אלעד ד


    עד כמה שידוע לי ב-IESE אף אחד מהישראלים לא קיבל מהם מילגה.

    skydiver
    חבר
    מספר הפוסטים: 29

    To: epony


    "בוגר MBA מתכנית יוקרתית יכול למצוא בארץ עבודה בשכר נאה (30 אלף לחודש, לא כולל רכב, פלאפון וכיו"ב)"

    אתה יכול לפרט בבקשה בנושא (דוגמאות/חברות/תפקידים).

    תודה מראש,

    סקיי

    epony
    חבר
    מספר הפוסטים: 785

    To: skydiver


    ברשותך, אפתח בהסתייגות: הדברים נכתבו לפני מספר חודשים, ויכול להיות שבמצב השוק הנוכחי תנאי התעסוקה השתנו במידה מסויימת.

    עכשיו כשכולנו מחוברים קצת יותר למציאות, הנה כמה דוגמאות של עבודות שבוגרי MBA מתכנית אירופאית יוקרתית קיבלו בארץ בחצי השנה האחרונה:

    • מנהל השקעות בשלוחה המקומית של קרן הון סיכון אמריקאית בשווי כמה מיליארדי דולרים.
    • יועץ בצוות האסטרטגיה הפנימי של אחת מחברות ההיי-טק הישראליות הכי גדולות
    • דירקטור פיתוח עסקי בסטארט-אפ מבוסס בתחום הסלולר
    • מנהל במסלול קידום מהיר (ייעודי לבוגרי MBA) באחת מחברות התרופות הגדולות בעולם

    אני חושב שבהחלט אפשר לאמר שגם בימים קשים אלה עושה רושם שיש למה לשאוף ;-)

    בהצלחה!

    duda
    חבר
    מספר הפוסטים: 4

    To: avim


    הי אבי,

    יצרו איתי קשר מ

    iesse

    לזימון לראיון (נראה לי ). במקום שאמור לספק את הסטטוס של האפליקשיין אין עדיין שינוי, אך איזה גברת אחת מתכתבת איתי במיילים לקבוע ראיון.

    שאלתי-האם שווה להגיע לראיון, או שמע ניתן להסתפק הווידאו קונפרנס? ע"פ ניסויך כמובן.

    כמו כן אשמח להיות בקשר בהמשך. אודה לך אם תעביר לי את המייל שלך להמשך התכתבות.

    בתודה,

    עדן.

מוצגות 50 תגובות – 1 עד 50 (מתוך 61 סה״כ)
  • יש להתחבר למערכת על מנת להגיב.